Please reload

Nejnovější příspěvky

Načasujte si své aktivity chytře!

January 25, 2019

1/2
Please reload

Nejlepší příspěvky

Život jako laboratoř. Testování je nedílnou součástí úspěchu.

March 4, 2018

Odcházím na akci Laboratoře Nadace Vodafone. Bude představovat 12 sociálně inovativních start-up projektů. Pred dveřmi do sálu nás čeká opravdová laboratoř – několik laboratorních pracovníků v bílém, velké laboratorní brýle na obličejích, čepice zakrývající vlasy. Všude jsou zkumavky, z některých boxů se kouři. Vítají nás osobně dvě laborantky a rozdávají sáčky s výrazně červenou ledovou drtí. V dalších zkumavkách nalézám mrkvový fresh, či zeleninový fresh s kokosem. Po chvíli objevuji zkumavku s carpacciem a zrnky, která vypadají jako z granátového jablka. Na zelených ostrůvcích salátu mezi suchým ledem a párou trůní lososový tataráček na toastu.

Vše je evidentně velmi kvalitní, vyladěné chuťově. Hlavně zdravé, nutričně vyvážené jídlo plné enzymů, vitaminů, omega 3 mastných kyselin, minimum cukru. Zkrátka jen to nejlepší pro naše zdraví i mlsný jazýček. 

Jen kdyby to nezvyklé servírování jídla a nápojů umožňovalo i jeho snadnou konzumaci. Zkumavku s mrkvovým i zeleným freshem musím nejdříve zakrýt prstem, otočit a protřepat, jinak obsah zůstává ve zkumavce. Sedím už v sále, carpaccio z vrcholu zkumavky sním. Jenže jak se mám dostat k těm červeným válečkům pod ním  evidentně plných dobré šťávy? Prstem to nejde, zkumavka je moc úzká. Moje kreativita pracuje, chuťově buňky jí velmi podněcují. Po chvíli vytahuji z kabelky lžičku, kterou tam permanentně nosím a její rukojeti vydlabávám mini válečky. Skvělá svěží chuť stále za vynaložené úsilí.

 

Sleduji prezentace projektů a přemýšlím, jak vlastně je někdy obtížné předat kvalitní obsah nezvyklým způsobem. Protože z principu podporují zdravé a chutné jídlo, předávám při odchodu ze sálu laborantům své komentáře. Věřím, že příště použijí širší zkumavky, či tekutější freshe tak, aby i ti z nás, kteří nemáme okamžitě rozjetou fantazii, jsme si vše užili na maximum. Neodmítli skvělý produkt jen proto, že se k němu neumíme snadno dostat.

 

Cestou z akce přemítám o tom, jak je to právě pro start-upy obtížné přesvědčit veřejnost o kvalitě svého produktu, když momentálně užívají nepatřičné servírování. V procesu budování start-upů je nedílnou součástí testování prototypů a jejich úprava na
potřeby zákazníka. Ať jdeme podle principu human centered design, či podle jiné metodiky, je opravdu nezbytné fázi testování a získání zpětné vazby od mé cílové skupiny provést. Že se možná následně zaměřím na jinou cílovou skupinu, či podstatně změním svůj produkt, je pravděpodobné. Důležité je, aby produkt start-upu byl stejně jako jídlo v laboratoři servírován vstřebatelnou a uchopitelnou formou pro zákazníka. Bez testovací fáze se nikdo ve start-upu neobejde.  Vyhledávejme jí, nemějme strach z toho, že budeme odmítnuti či nepochopení. Naše trpělivost při testování se nám brzy vrátí úspěchem při prodeji vyladěného produktu či služby. 

 

Sama jsem tento týdne nejlepším důkazem toho, proč se testování má dělat vždy a v plném rozsahu i když měním jen maličkost. Chtěla jsme mít tlačítko na registraci v pozvánce na workshop. Kolega naprogramoval, soustředila jsem na odladění vizuální stránky a funkčnosti mezi Windows a iOS. V poslední verzi jsem si testovací e-mail jen vygenerovala, ale neodeslala, tak jsem jedno chybné písmenko zjistila až z reakce lidí, že prý tlačítku nefunguje.

 

Chyby jsou opravdu nejlepší učící se nástroj a život je úžasná laboratoř. Vstupme do ní a užívejme si fázi statečného testování.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Následujte nás
Please reload

Hledání podle štítků
Please reload

Archiv
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
KONTAKT

© 2018 By Lenka Mrazova. Proudly created with Wix.com